Σε δύο σημεία στις παρυφές του Υμηττού, στον Δήμο Κρωπίας, ζουν εδώ και χρόνια δύο ομάδες αδέσποτων αλόγων, των οποίων ο πληθυσμός μεγαλώνει διαρκώς. Σήμερα έχουν φτάσει τα 89, αλλά σύντομα θα αυξηθούν καθώς 20 θηλυκά εγκυμονούν και θα ξεκινήσουν να γεννούν από τον επόμενο μήνα.
Ολα ξεκίνησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, όταν 3-4 άλογα μεταφέρθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους σε μη περιφραγμένο χώρο, στους πρόποδες του Υμηττού, στο Κορωπί. Καθώς δεν είχαν στειρωθεί, πολλαπλασιάστηκαν και μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν φτάσει τα 92, αλλά πρόσφατα τρία πέθαναν από τις κακουχίες. Σημειώνεται πως άλλα 25 έχουν αποσπαστεί από την ομάδα και περιφέρονται ελεύθερα στην περιοχή.
«Δεν αρκεί η βοήθεια από δήμο και περιφέρεια»
Οπως λέει στην «Κ» η κ. Ζεμπερλίγκου, η νεοσύστατη ΑΜΚΕ πέτυχε να εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Αττικής ένα κονδύλι για τη στείρωση των 35 αρσενικών αλόγων, έτσι ώστε να σταματήσει σε πρώτη φάση η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους.
«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκινήσαμε τη διαδικασία έχουμε στειρώσει οκτώ», σημειώνει η κ. Ζεμπερλίγκου, όμως οι πληρωμές καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος της φροντίδας αυτών των αλόγων είναι πολύ δύσκολο να λυθεί από μια ΑΜΚΕ, παρά τη συγκινητική προσφορά των ιδιωτών».
Το κόστος για το νερό και τη σίτισή τους φτάνει τις 9.000 ευρώ τον μήνα. «Για κάποιο διάστημα, τους παρείχαμε νερό με υδροφόρες ιδιωτών, κάτι πολύ κοστοβόρο. Ευτυχώς, πριν από λίγες ημέρες ο δήμος δεσμεύτηκε να μας παραχωρεί νερό δωρεάν», προσθέτει η κ. Ζεμπερλίγκου.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη «συμβίωση» κατοίκων και αδέσποτων αλόγων είναι πολλά. «Στα βασικά σημεία που περιφέρονται ελεύθερα τα άλογα, κυκλοφορούν και σταθμεύουν περίπου 40 σχολικά λεωφορεία παρακείμενων ιδιωτικών σχολείων. Συχνά τα άλογα κυκλοφορούν σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία. Δημιουργείται κίνδυνος για τα ζώα, για τους οδηγούς αλλά και για τους μαθητές», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπερλίγκου. Μάλιστα έχουν γίνει καταγγελίες από γονείς που ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών.